Rejser

At rejse med CF
Når du skal ud at rejse, er det en god idé at planlægge grundigt, så du eller din pårørende har al den medicin med, som I vil få brug for på rejsen. Inden ferier, især hvis du skal rejse til udlandet, er det en god idé at afstemme dine behandlingsplaner med din læge.
Her er nogle tips før rejsen:

 • Tag medicin og andet tilbehør med til et par dage ekstra, for eksempel nogle ekstra tabletter eller masker til nebulisatoren.
 • Husk at pakke ekstra tabletter separat for det tilfælde, at du skulle miste eller forlægge et sæt tabletter.
 • Medbring et lettilgængeligt og fedtrigt mellemmåltid, når du rejser. Det kan sagtens være et sundt mellemmåltid, som fx en håndfuld nødder eller frø.
 • Hold andre informeret, og medbring kontaktoplysninger på din læge eller sygeplejerske, hvis du skulle få brug for at bede om råd.

 
At rejse til udlandet
CF forhindrer dig ikke i at rejse til udlandet; det kræver bare lidt planlægning.
Husk at tale med din læge eller sygeplejerske om de eventuelle rejser, du overvejer. De kan diskutere de behandlingsfaciliteter, der er til rådighed på dit rejsemål, og eventuelle landsspecifikke hensyn, der skal tages i betragtning.

Under rejsen
Der er mange forskellige faktorer, man skal tænke på, når man rejser til udlandet; fra infektionsrisikoen på flyveturen til de krav, som sikker transport af din medicin stiller, forandringer i klimaet, og i hvilken udstrækning, der findes lokale CF-centre.1 Alt dette bør diskuteres med dit CF-behandlingsteam, inden du tager af sted.

Hvis du flyver, er det en god idé at oplyse flyselskabet om dine behov i god tid inden afrejsedagen; helst når rejsen bookes og derefter igen et par dage inden afrejsen. Flyselskabet bør yde dig den støtte, du har brug for til trygt at komme om bord på flyet, og for at du skal have det bekvemt under hele flyveturen. Hvis du rejser med iltbeholder, kan det være nødvendigt, at du træffer særlige forholdsregler for dette.1

Hvis du medbringer medicin, skal du helst have den med i håndbagagen. Hvis dette ikke er muligt, bør du have til en uges forbrug på dig for det tilfælde, at en kuffert skulle bortkomme.1

Forbered dokumenter
Inden du rejser, skal du sørge for, at du har alle de dokumenter, som du kan få brug for, når du rejser med medicin og for at få adgang til behandlingshjælp på rejsemålet.
Disse dokumenter kan være: 

 • En detaljeret sygejournal og vaccinationshistorik (på engelsk).
 • Et tolddokument, der viser, at du har tilladelse til at rejse med medicin, kanyler og iltbeholder (afhængigt af dine behov). Det kan også være en hjælp at medbringe et brev fra lægen, som oplyser, hvilken medicin du har behov for samt omtrentlige mængder.
 • Oplysninger om din forsikring, inklusive kontaktoplysninger til nødsituationer.
 • Kontaktoplysninger til dit CF-behandlingsteam derhjemme.
 • Kontaktoplysninger til en CF-klinik eller et veludstyret hospital på rejsemålet.
 • Kontaktoplysninger til en lokal patientforening (hvis en sådan findes).1

 
 

  1. Hirche T, et al. Travelling with cystic fibrosis: Recommendations for patients and care team members. J Cyst Fibros 2010; 9: 385-399