RØDSPÆTTEGRATIN MED SMØRSTEGT SPINAT, DILDGULERØDDER OG SKALDYRSSAUCE

RØDSPÆTTEGRATIN MED SMØRSTEGT SPINAT, DILDGULERØDDER OG SKALDYRSSAUCE

En gratin, der ikke er til at kimse ad

Ingredienser

300 g rødspættefilet eller lignende fladfisk
350 g skrællede kartofler, vælg en sort, der er velegnet til puré
50 g smør
0.5 dl mælk
50 g bladspinat
0.5 fed hvidløg, finthakket
200 g gulerødder, skrællede og skåret i mindre stykker
0.5 tsk. dildfrø
0.5 spsk. finthakket dild
1 dl revet ost, lagret
rapsolie til stegning
smør til stegning
salt og peber

SKALDYRSSAUCE

0.5 kg rejer med skal
0.5 løg, pillet og skåret i mindre stykker
0.5 gulerod, skrællet og skåret i mindre stykker
0.5 pastinak, skrællet og skåret i mindre stykker
0.5 fed hvidløg, pillet
1 spsk. tomatpuré
1 tsk. dildfrø
0.5 laurbærblad
1 tsk. tørret timian
2.5 dl piskefløde
1.5 dl hvidvin, kogt ind til det halve
salt og peber

Tilberedning

  • Steg rejerne i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter. De skal være gyldenbrune. Brun løg, gulerod, pastinak og hvidløg i rapsolie i en stor gryde. Tilsæt de stegte rejer, tomatpuré, dildfrø, laurbærblad og timian. Kom vand i, til det dækker, og lad retten simre i 30 minutter. Fjern gryden fra varmen, og lad den stå i yderligere 30 minutter, før skaldyrsfonden hældes gennem en si.  
     
  • Si skaldyrsfonden ned i en gryde, og lad den reducere til ca. halvdelen. Tilsæt hvidvin og piskefløde, og kog saucen ind til ønsket konsistens. Smag til med salt og peber. Sættes til side. 
     
  • Kog kartoflerne møre. Hæld vandet fra, og lad kartoflerne dampe af. Varm smør og mælk. Kvas eller mos kartoflerne. Bland smør og mælk i, og pisk til en jævn konsistens. Smag til med salt. 
     
  • Kom puréen i en sprøjtepose, og sprøjt den på tallerkenerne. Sautér spinat og hvidløg i smør. Krydr med salt og peber. Kom gulerødderne i en gryde sammen med dildfrø, salt, peber og en klat smør. Læg låget på gryden, og lad gulerødderne braisere, til de er møre.  
     
  • Fordel spinaten på tallerkenerne. Læg rødspætten på, og krydr med salt og peber. Kom gulerødderne oven på fisken, og hæld saucen hen over. Toppes med revet ost, og gratineres i ovnen, til farven er gyldenbrun. Pyntes med dild.